Solbærmjød

Blotslaget mitt har behov for en stabil tilgang på mjød, og den beste måten er selvfølgelig å lage den selv. Da får man både kvanta så det holder en stund, og ikke minst mjød som smaker godt! Det siste er desverre ingen selvfølge, iallefall ikke hvis man har prøvd seg på norsk polmjød.

Mjød er forøvrig helt enkelt honningvin, og har overhodet ingen ting med øl å gjøre. Mange forbinner nok mjød med vikingene og mjød er omtalt mange steder både i sagaene og i mytologien. Man hadde ikke honningproduksjon i Norge i vikingtiden, og all honning ble importert. Mjød var derfor eksklusivt.

Det som gjør denne mjøden spesiell er at ingrediensene er så lokalproduserte som det er mulig å komme.
En fyr har bier bare 300 meter fra huset vårt, og jeg har sett bier i hagen vår mange ganger. Da jeg pratet med han på seinsommeren bestilte jeg derfor 10 kg honning.

Solbærene ble plukket tideligere i sommeren. Det står tre meget slitne busker i hagen, som ingen har beskjært på alt for mange år, så at resultatet bare var magre 5 dl var ingen overaskelse. Da det var for lite å lage noe annet av puttet jeg de i en boks i fryseren, noe som kom godt med nå.

Mjød lages i utgangspunktet av honning, gjær og vann. Typen honning vil selvfølgelig være avgjørende for smaken, men typen gjær har også overaskende mye å si. Vanlig bakegjær funker forøvrig helt fint. Utover det kan man smakssette med frukt, krydder, humle, og alt man vil, men rein mjød smaker veldig godt det også.

Slik ble denne laget hvis noen skulle ha lyst til å prøve:

Bilde
Magisk farge

Kok opp 12 liter vann i en stor kjele. (Tips: Bruk vannkoker)
Ha oppi 4 kg. honning.
La koke i ca 2 timers tid, mens du rører jevnlig og fjerner skum. Skummet er voksrester som koker ut av honningen, og det vil etterlate en bitter smak hvis det ikke fjernes etter hvert.
Mot slutten av koketiden hadde vi solbærene i. De ble most litt først og kokte med i et kvarters tid.
Ta kjelen av varmen og kjøl under lokk til 37-40 grader (tar 3 timers tid).
Vi tok av en halv liter av vesken og lot kjøle i en plastbolle. Når den nådde ca 37 gr. tilsatte vi gjæren for å lage en forkultur.
Gjæren var vingjær fra Europris. Når kjelen nådde riktig temperatur var gjæringa alt godt i gang i bollen. Gjærvesken ble helt opp i kjelen igjen, før det hele ble helt over på et gjæringskar med vannlås og satt på vaskerommet,  Nå, en uke senere plopper det fremdeles fornøyelig!

Bilde
Det blopper!

Tenker man på å kjøpe bryggeutstyr er forøvrig Europris et godt sted å begynne.

I tillegg til selve brygginga reingjorde vi gamle vinflasker til å ha mjøden på når den vel er ferdig, en kjedelig og arbeidskrevende jobb, men hva gjør man ikke for mjød!

Nå skal dunken ristes to ganger daglig til den har ploppet ferdig. Fortsettelse følger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s