Høsten er epletid og ettersom jeg faktisk rakk å beskjære epletrærne på seinvinteren i fjor (dvs april, det var en veeeldig sein vår i fjor) fikk jeg mange ganger så mange epler som sist høst. (dvs. 11 epler på tre epletrær, så det skal ikke så mye til)
En kasse med epler fra broren min, og et par poser fra en god nabo resulterte i mange kvelder med epleskrelling, og en fryser full av eplemos til syltetøy, tilslørte bondepiker, og eplekaker. Og vin.
Jeg er en stoor fan av den svenske eplevinen «varmt och kaldt» og tenkte at det kan jeg vel klare å lage selv.
jeg tok utgangspunkt i to ulike oppskrifter http://allotmentheaven.blogspot.co.uk/2011/07/apple-wine-easy-recipe.html
og http://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/apple-wine-recipe
Jeg kjøpte et gjæringskar på Europris da vanlige plastdunker ikke funker til eplevin.
Epler i store mengder ble skåret i biter, med kjernehus, skall, brune flekker og alt og lagt i karet.
Dunken ble deretter fylt med varmt vann. I motsetning til mjøden skal ikke eplene kokes.
Jeg tilsatte pektolase, et enzym som spalter pektivet i frukten og gjør at vinen er i stand til å klarne.
Slik fikk karet stå i fire dager, med lokket bare løst over, mens jeg rørte et par ganger om dagen. Eplene gikk etterhvert i oppløsning, og alt fruktkjøttet ble skilt ut og falt til bunnen.
Etter fire dager tok jeg det som var igjen av eplene, skall og kjerner, ut av safta og lot det renne av i en pose som jeg helte tilbake.
7 kg. sukker ble rørt ut i varmt vann for å forenkle oppløsinga, og helt opp i karet. Så fylte jeg på vann til det nådde 20 l. merket.
En halv boks gamle rosiner og en halv kurv gamle skrukkete druer fikk gjøre nytten som gjærnæring, og 1/3 flaske sitronsaft kom også oppi, sammen med resten av et glass malt kanel.
Etter å ha sjekka at temperaturen ikke overskred 37 grader var det bare å tilsette gjæren, sette på lokket og vannlåsen og sette den til gjæring.
Etter fire uker stakk jeg om vinene, ble kvitt det meste av bunnfallet, druene og rosinene, og helte den over på en vanlig dunk, der den har stått siden.
Jeg har smakt på den med noen mnd mellomrom, og den er veldig lovende. Eplevin skal helst stå et halvt års tid før den er klar, så dette blir sommerens slager!
Det finnes visst dem som mener at mjød ikke skal kokes heller 🙂 Selv lagde jeg eplevin i 2006, når vi fikk 60 kg på to trær. De siste årene har vi ikke fått noen epler, ikke etter vi kappet grenene heller.
Hei
jeg har et tips om hva du kan buke eplene til neste år….
Lag cider!
Først og fremst, Å lage god cider tar veldig lang tid…
Men for å lage virkelig god cider trenger du kun epler.
Jeg plukket masse epler som jeg vasket og skylte i rent vann, nedfalsfrukt kan brukes, er eplene råtne går det veldig fint å skjære vekk det skadete partiet. De beste eplene er såkalte vinter epler og litt bitre sure beske epler. Søte epler fungerer men de andre er best.
Kjørte det så gjennom jucie maskinen. Har en wilfa sak. Tømte det rett på dunk. Fikk ca 30 liter. Satt på lokk og gjærlås.
Du trenger ikke ha i sukker eller gjær. Ikke ødelegg cideren med å ha sukker i ,det er nok sukker i saften. Villgjær fra eple skallet er fantastisk.
Her er du ute etter smaken ikke alkohol prosent. Kan tenke meg den ligger på rundt 4-4,5.
Jeg prøvde med butikk epler en gang men fikk ikke igang gjæringen…
Cideren gjærer med undergjær.
Det er veldig viktig at du ikke setter den på badet el. For å lage god cider må den ha ca 5-7 grader ideelt, jeg har en uisolert bod i huset som passer perfekt. Det er en kjellerbod som gjør at tempen om sommeren ikke blir for høy. Den må selvfølgelig være frostfri.
La den stå urørt på dunk i minst 12! mnd gjerne noen mnd lengre… Pass bare på at det er vann i gjærlåsen
Stikk om dunken, vær veldig nøye med renhold…
Tilsett ca 190 gram sukker kokt i litt vann, vent til det har kjølt seg tøm det i om kvelden og morgenen etter er du klar til å tappe… Da har sukkerlaken blandet seg godt og gjæren fått litt tid til å våkne…. ( 7 gram sukker pr liter pluss litt ekstra at gjæren blir pangstartet og ormere seg over natten)
Husk å bruke flasker som er egnet, dvs at de tåler trykk. Det tar også veldig lang tid for carboneringen skal bli ferdig. minst et par mnd. men jeg skal love deg at det er verd å vente på 😉 Når du carbonerer er det best å oppbevare flaskene i romtemp. Ha dunken en uke i romtemp etter du har stukket den om før du tilsetter sukkerlake.
Cideren er holdbar i ca 7mnd…
Dette er den beste cideren som finnes, syrlig og søt på samme tid. Jeg har nesten 30 liter som er flasket og klart til ca mai… 16 mnd på dunk…Kan nesten ikke vente;-) Det er rett og slett noe av den beste drikke jeg har smakt noensinne!
Lykke til!