Hønepøne

I fjor vår fikk vi tilbud om kyllinger av enn venninne med klukkhøne (høne som har lagt seg for å ruge på egg). Da en høneflokk på tunet hadde stått på ønskelista lenge ble vi selvfølgelig glade for det. Hønemor og de små flyttet inn, og bodde hos mine foreldre mens Øistein bygde hønsegård. Etterhvert reiste hønemor hjem igjen, og vi fikk en flott cream legbar unghane til å lede flokken. Kyllingene var 3 høner og en hane, helsvarte med metallisk glans, som trippet rundt i landlig idyll.


Så inntraff katastrofen. 50 cm tung snø veltet ned i begynnelsen av november, og den fine hønsegården kollapset fullstendig. Det var ikke tæle i bakken, og jordspydene som bjelkene stod på bare bøyde seg. Taknettet holdt da, og det var nok der problemet lå. Lagerboden i uthuset ble ryddet i hui og hast, og det var en gjeng forskremte tupper som kom seg innendørs.

Hønene begynte etterhvert å legge fine olivenfargede og brunprikkete egg, Den svarte hanekyllingen vokste seg mye større enn hanefar, og det var stadig krangling om hvem som var sjefen.

De første eggene

Etter jul begynte jeg på en eggsulten lavkarbodiet, samtidig ville FBI redde høna. Jeg tok derfor kontakt med Flemming på Tjøme, som leverer egg til hele Vestfold, og lurte på om han hadde noen pensjonisthøner som trengte redning. Det hadde han, neste uke skulle en besetning dekalb-tupper i gasskammeret, og det var bare å komme.

Seks lurvete hvite høner ble med hjem.

De to mest slitne hønene møtte øksa, samt den svarte hanejyplingen. De ble hønsefrikassé, og hanen ble en deilig «cock au vin» nå i påsken.

Hane i vinmarinade:

Etter tre måneder har de to flokkene på fire hvite og tre svarte høner ennå ikke blandet seg, selv om de deler et rom på bare 10kvm. Jeg lurer i blandt på om de hvite hønene er litt tilbakestående eller underutvikla. At eggindustrien ødelegger hodene til høner er nok ikke overaskende, men veldig trist. Vi får gi de en sommer med solskinn og frisk luft så blir det nok skikkelige høns av de også.

Livet går videre. Sønnens barnehage pleier å ruge ut kyllinger i  påsken, og av seks egg ble det fire nydelige kyllinger. De har bodd i en pappkasse på kjøkkenet, men har nå flyttet ut i et kaninbur i gangen. Det har vært en veldig påskete påsken med munter kyllingpiping dagen lang.

Én tanke på “Hønepøne”

Legg igjen en kommentar